Servei de Suport de la XTP
suportxtp@diba.cat
Telèfon: 933 933 301
De dilluns a dissabte de 8 a 20h
Inici
Novetats
Entrada en vigor del Reial decret 3/2023, de 10 de gener, pel què s’estableixen els criteris tècnics i sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum, el seu control i subministrament
- El 12 de gener de 2023 va entrar en vigor el Reial decret 3/2023 pel què s’estableixen els criteris tècnics i sanitaris de l’aigua de consum el seu control i subministrament. Aquesta nova normativa deroga el Reial decret 14/2003.
- Destaquem alguns canvis a dur a terme pel vostre ajuntament com a gestor del subministrament de l’aigua de consum:
- • En relació amb els autocontrols que realitzeu in situ (clor lliure, terbolesa, color, sabor i olor), s’afegeix la mesura setmanal del pH.
- • El nivell màxim de terbolesa permès al dipòsit de capçalera és de 0,8 UPF (amb l’anterior Reial decret era 1 UPF).
- • S’estableix que les captacions han de disposar d’un punt de mostreig, el qual serà necessari per poder dur a terme el control operacional a les captacions. En cas que les captacions del vostre municipi no disposin de punt de mostreig cal que emprengueu els treballs necessaris per a que en tinguin (el punt de mostreig ha de permetre mostrejar aigua d’una sola captació i ha de disposar d’aixeta metàl·lica flamejable).
- • Es concreta la informació a la qual ha de tenir accés el ciutadà: més transparència tant en relació a la qualitat com al preu de l’aigua. L’Ajuntament ha de publicar a la seva pàgina web els resultats de les analítiques de l’aigua de consum.
- • Estableix la obligació de realitzar una avaluació de les fuites estructurals, que són conseqüència de la insuficient inversió en el manteniment i renovació de les infraestructures hídriques. Es demanarà calcular: l’aigua no registrada i l’eficiència de la xarxa.
- • A més estableix que l’administració local haurà de millorar l'accés a l'aigua dels grups vulnerables, identificant quins són aquests grups i els mecanismes d'acció social necessaris.
- Altres canvis:
- • S’amplia el llistat de paràmetres a analitzar. Alguns d’aquests paràmetres nous són: bisfenol a, clorits i clorats, urani, àcids haloacètics, PFAS i colífags somàtics.
- • Per a alguns paràmetres ha canviat el valor paramètric, com per exemple del seleni o el plom.
- • Es defineixen nous controls analítics a realitzar com el control operacional, la caracterització de l’aigua i la llista d’observació de contaminants emergents.
- • S’estableix l’obligació d’avaluar i gestionar el risc mitjançant l’elaboració dels plans sanitaris de l’aigua (PSA) a les zones de subministrament i als edificis prioritaris.
- Trobareu l’enllaç al Reial decret 3/2023 a l’apartat Normativa.
Notificacions
- NOTA INFORMATIVA
- L’aplicació WEBLIMS permet la consulta dels resultats analítics de les mostres en curs i dels butlletins finals i validats per part del laboratori. Tanmateix, seguireu rebent els butlletins a través del correu electrònic.
- Us seguirem informant per correu electrònic respecte les mostres que presenten alguna incidència o incompliment analític en algun dels seus paràmetres, exceptuant les no conformitats per als els nivells de clor, els paràmetres organolèptics i els paràmetres estiguin en seguiment analític.
- Per aquestes incidències i anomalies, es realitzarà una confirmació analítica, tal i com indica la normativa, exceptuant també els nivells de clor, els paràmetres organolèptics i els paràmetres estiguin en seguiment analític.
- Si es confirma la incidència o incompliment, heu prendre les mesures correctores necessàries i realitzar la notificació al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Us facilitarem un model per realitzar aquesta notificació.
- Us recordem que des del municipi heu de registrar diàriament els nivells de clor i dos cops per setmana els exàmens organolèptics (color, olor, sabor i terbolesa), de forma rotatòria en diferents punts de la xarxa, de manera que al final d'any s'hagi controlat tota la xarxa. I degut a l’entrada en vigor del Reial decret 3/2023, heu de registrar els valors de pH setmanalment.
Subvencions